Izrada novog veb sajta? Kada je vreme da zamenite stari sajt novim?

Izrada novog sajta
Nazad na ostale članke

Ne treba mi, imam veb sajt već godinama. Da li je ipak vreme za izradu novog veb sajta?

Mnogi razmišljaju imam sajt već nekoliko godina i ne treba mi izrada novog veb sajta. Ali, period od nekoliko godina, u veb tehnologijama, predstavlja prilično dug period u kojem se mnoge stvari skroz izmene ili dosta unaprede.

Još uvek postoje veb sajtovi, dizajnirani u stilu od pre 10 i više godina i nekako podsećaju na oronule stare kuće koje čekaju nekog investitora da na tom mestu sazida moderan stambeni objekat. Postoje i oni, koji koriste stare tehnologije za izradu sajtova, kao što je "Flash", a koji ima velike sigurnosne propuste i podrazumevano je blokiran u svim modernim pregledačima, kao što su Hrom i Fajerfoks.

Ovo su neki od znakova da treba da zamenite stari sajt novim:

Zastareo dizajn veb sajta



Stari veb dizajn sajta

Mnogi često ne shvataju da je danas internet neizbežan deo poslovanja. Da li u obliku prodaje preko interneta ili raznih servisa koji mogu da olakšaju i njihovim partnerima i klijentima, kao na primer sistem zakazivanja nekih usluga ili sistem poručivanja proizvoda ili samo kao prezentacija preduzeća, a koja se nalazi na njihovom veb sajtu.

Ne shvataju da je veb sajt elektronska fasada njihovog preduzeća koju ljudi vide kao prvi kontakt sa preduzećem, kada su naišli na njihov sajt pretražujući internet.

Tako da dizajn veb sajta ima dosta udela u sticanju prvog utiska o preduzeću, kao kada biste fizički posetili adresu nekog preduzeća i naišli na oronulu fasadu. Kakav bi utisak stekli o tom preduzeću? Da li biste imali dovoljno poverenja za saradnju?

Primenljiva je ista psihologija kao kod ambalaže proizvoda. Uvek ćete izabrati onaj koji ima lepšu, bolje dizajniranu ambalažu.

Dizajn veb sajta nije prilagođen za pregledanje na mobilnim uređajima



Danas se preko 50% pretraga na internetu obavlja mobilnim uređajima, dakle telefonima ili tabletima. Pojavom "pametnih" telefona otvorena je mogućnost pretraživanja interneta sa bilo kog mesta, bilo kada, jer je to uređaj koji stalno nosite sa vama.

Veb sajtovi koji nisu prilagođeni za pregledanje na mobilnim uređajima gube znatan broj poseta jer jednostavno posetiocu sajta sadržaj nije pregledan i lako dostupan, a takođe je potrebno i više vremena za njegovo učitavanje.

Potrebno je zumiranje i pomeranje stranice levo, desno da bi se video ceo sadržaj.

Dizajn prilagođen mobilnim uređajima

Iz ovih razloga posetioci ovakvih sajtova vrlo brzo napuštaju sajt i traže drugi, gde će do informacija doći brže ili pregledati proizvode i obaviti kupovinu na komforniji način.

Veb stranice sa elementima koji ne funkcionišu



Ukoliko na veb sajtu postoji većina stranica koje sadrže elemente koji jednostavno ne rade ono što bi se od njih očekivalo on odaje utisak nedovršenosti i neprofesionalnosti. Kao, recimo, neko dugme koje treba da izračuna neku cenu, a to jednostavno ne radi ili kontakt forma koja ne pošalje poruku ili linkovi koji ne vode nigde i slično.

Ako su to neki izolovani slučajevi verovatno mogu da se isprave bez većih problema, ali ukoliko se to ponavlja na većini stranica to ukazuje da veb sajt nije urađen kako treba i da verovatno ima i nevidljivih mana, koje utiču i na optimizaciju veb sajta za pretraživače, i trebalo bi ga zameniti.

Veb sajt nema sistem za upravljanje sadržajem (CMS - eng. Content Management System)



Ako je veb sajt statički tj. nema mogućnost jednostavnog ažuriranja i menjanja sadržaja, preko CMS sistema, u 98% slučajeva bi ga trebalo zameniti. Onih 2% ostavljam kao mogućnost da neko poslovanje nema potrebu za čestim menjanjem sadržaja na veb sajtu, što je danas malo verovatno.

Sistem za upravljanje sadržajem veb sajta

Veb sajtovi koji nemaju ažurne i relevantne informacije, koje bi se od njih očekivale, jednostavno gube na autoritetu, zato što gube na posetama prema njemu i polako, ali sigurno nestaju u nekom zapećku Gugl pretrage. Gugl degradira sajtove u pretrazi na kojima duže vremena nema nikakvih promena.

Kod statičkih veb sajtova svaka promena zahteva rad programera ili veb dizajnera, u zavisnosti od tipa promene, te su skupi za održavanje. Kod dinamičkih veb sajtova, sa CMS sistemom, te promene možete vršiti sami bez dodatnih troškova.

U pozadini veb sajta su stare tehnologije



Kao posledica zastarelih tehnologija veb sajt može značajno da izgubi na performansama, iako hosting nije tako loš, a može da dovede i do ozbiljnih sigurnosnih propusta.

Recimo, ukoliko je veb sajt urađen na Flash tehnologiji on neće biti funkcionalan jer svi moderni internet pregledači podrazumevano blokiraju Flash zbog velikih sigurnosnih propusta.

Takođe, ukoliko veb sajt nije urađen po najnovijim HTML5 standardima gubi na semantičkoj vrednosti koda, što se negativno odražava na optimizaciju za pretraživače, kao što je Gugl. A, takođe gubi i na savremenim funkcionalnostima HTML5 opisnog jezika. To važi i za starije verzije CSS-a (jezika za stilizaciju veb stranica), ukoliko ne koristi funkcionalnosti zadnjeg CSS3 standarda.

Veb tehnologije

Isto važi i za starije verzije programskih jezika. Ovo se najviše odnosi na PHP programski jezik, jer se na njemu bazira oko 80% svih veb sajtova. Verzije starije od najnovije PHP7 rade duplo sporije, pa čak i do tri puta sporije i time veb sajt gubi na performansama.

Reciklirajte svoj veb sajt



Veb sajt koji ima gore pomenute simptome svakako treba da "prođe kroz proces reciklaže". Ovde pominjem ovaj termin "reciklaža" jer mi se učinio zanimljiv. Naime, od starog veb sajta, koristeći ponovo njegov sadržaj i po potrebi unapredivši ga, dobijamo sasvim novi sajt u novoj formi. Možda ima smisla, a možda i ne.

To je manje bitno, ali da bi veb sajt ispunio svoju svrhu i pomogao vam u vašem poslovanju treba da bude ažuran i u dizajnu i u tehnologijama, kao i sam njegov sadržaj.

Učestvujte u anketi: šta biste voleli da pišemo u našem blogu?

loading icon