NKOD blog

Gugl plus se gasi

Gugl plus se gasi!

Dakle, Gugl plus se gasi. Ukoliko imate Gugl plus nalog verovatno ste primili mejl obaveštenja o njegovom gašenju u aprilu ove godine. Za ovu vest se znalo još prošle godine, ali ukoliko niste čuli za nju ili ste je, u međuvremenu, zaboravili eto malog podsetnika.

Pročitaj više
Izrada novog sajta

Izrada novog veb sajta? Kada je vreme da zamenite stari sajt novim?

Mnogi razmišljaju imam sajt već nekoliko godina i ne treba mi izrada novog veb sajta. Ali, period od nekoliko godina, u veb tehnologijama, predstavlja prilično dug period u kojem se mnoge stvari skroz izmene ili dosta unaprede.

Pročitaj više
Koliko treba da učestvujete u izradi svog veb sajta?

Koliko treba da učestvujete u izradi svog veb sajta?

Dakle, odabrali ste nekog za izradu veb sajta i sad samo da sačekate da se završi i to je to. Platio sam za uslugu i ne moram dalje da razmišljam o tome. Da li je ovo najbolji pristup?

Pročitaj više
40 zanimljivih činjenica o internetu za 2018 godinu

40 zanimljivih činjenica o internetu za 2018 godinu

Verovali ili ne, nešto preko pola svetske populacije koristi internet, a pored ove same po sebi zanimljive činjenice pročitajte još 40 zanimljivih činjenica o internetu za 2018 godinu. Pogledajte zanimljivosti o internetu, internet prodaji, društvenim mrežama, upotrebi mobilnih uređaja, veb hostingu i drugim zanimljivim statistikama.

Pročitaj više
izrada internet prodavnice

Izrada internet prodavnice - (web shop)

Izrada internet prodavnice, tzv. web shop, će biti investicija koja će višestruko da vam se isplati! Ona briše granice tržišta na kojem plasirate svoje proizvode, dizajnirana je u skladu sa vašim brendom, smanjuje troškove prodaje i može da pruži bezbroj funkcionalnosti koje su vam neophodne za prezentovanje proizvoda.

Pročitaj više
izrada web sajtova | izrada veb sajtova

Izrada web sajtova

Ovde ću iskoristiti priliku da tema izrada web sajtova bude napisana iz nekog drugog ugla, tačnije iz ugla nekog kome je potrebna izrada web sajta, a usput da vam pružim potrebne savete. Kako početi, na šta obratiti pažnju, koju cenu da očekujem i drugo. Ukoliko ipak želite da odmah pređete na detaljnije o procesu izrade sajta, cenama izrade sajta ili da kontaktirate NKOD u vezi sa izradom web sajtova ili web aplikacija evo nekoliko korisnih linkova za stranice.

Pročitaj više
Šta je MySQL?  Šta je SQL? Baze podataka

Šta je MySQL? | Šta je SQL?

U ovom članku ćemo se baviti bazama podataka, njihovom definicijom i svrhom i odgovoriti na pitanje šta su pojmovi iz naslova. Dakle, šta je MySQL i šta je SQL? Svaki veb sajt ili veb aplikacija prezentuje ili obrađuje neke podatke, kojima korisnici pristupaju i iste koriste u njima potrebne svrhe. Verovatno možemo reći da onda skup nekih podataka predstavlja neku informaciju koja moće da se iskoristi, kao što recimo podatak o ulici, broju i gradu neke firme predstavlja skup podataka tj. informaciju o lokaciji firme koju koristimo da bismo tu firmu pronašli.

Pročitaj više
Kako se prave sajtovi? Šta je ispod haube???

Kako se prave sajtovi? Šta je ispod haube???

Da li ste se ikad zapitali kako se prave sajtovi? Šta je ispod haube, od čega se sastoji jedan veb sajt? Ukoliko ste jedna od onih osoba koje se stalno pitaju šta je "ispod haube" u vezi bilo čega onda će vam ovaj članak sigurno biti zanimljiv. Ukoliko niste ipak ću pokušati da vas zainteresujem. Da bismo odgovorili na ovo pitanje uzećemo za primer najprostiji sajt koji postoji. Verovatno se pitate koji bi to sajt mogao biti? Pa, ovaj je svima vama veoma dobro poznat - www.google.rs. Da se podsetimo kako izgleda...

Pročitaj više
Šta je PHP?

Šta je PHP?

Najrasprostranjeniji programski jezik na vebu je PHP (eng. PHP Hypertext Preprocesor). PHP je serverski programski jezik, što znači da se izvršava na serveru. Pored PHP-a zastupljeni su i drugi jezici kao Perl, Ruby, Python, JAVA, ASP, ali zastupljenost PHP-a, na svim veb sajtovima na vebu je oko 80%. Ostatak pripada svima ostalima zajedno. Veliku popularnost stekao je svojom robusnošću i efikasnošću. Prosto rečeno savršen programski jezik za veb i to mu je osnovna namena, mada može biti upotrebljen i u druge svrhe. Mnogi ističu neke njegove mane u odnosu na neke druge programske jezike, ali one su većinom otklonjene novom verzijom PHP7.

Pročitaj više
JavaScript programski jezik

JavaScript programski jezik

JavaScript je skriptni programski jezik koji interpretira "klijent" tj. veb pregledač, kao što je Chrome, Firefox, Safari ili, ne daj, Bože Internet Explorer, i bazično je namenjen za manipulaciju DOM (eng. Document Object Model) elementima na veb stranici nakon njenog učitavanja od strane veb pregledača. Iako danas JavaScript može da se upotrebi i kao serverski programski jezik zahvaljujući NOD.js-u. Danas je upotreba JavaScript-a u izradi veb sajtova ili veb aplikacija skoro nezamisliva i ukoliko bismo isključili, a ta mogućnost postoji, JavaScript u svom pregledaču sigurno 80% veb sajtova ne bi funkcionisalo ili bi ta funcionalnost bila znatno umanjena.

Pročitaj više

Učestvujte u anketi: šta biste voleli da pišemo u našem blogu?

loading icon