Gugl plus se gasi!

Gugl plus se gasi
Nazad na ostale članke

Društvena mreža Gugl plus prestaje sa radom 02.04.2019

Dakle, Gugl plus se gasi. Ukoliko imate Gugl plus nalog verovatno ste primili mejl obaveštenja o njegovom gašenju u aprilu ove godine. Za ovu vest se znalo još prošle godine, ali ukoliko niste čuli za nju ili ste je, u međuvremenu, zaboravili eto malog podsetnika.


"U decembru 2018. smo objavili odluku o povlačenju Google+ za ličnu upotrebu u aprilu 2019. usled slabog korišćenja i izazova uključenih u održavanje uspešnog proizvoda koji ispunjava očekivanja korisnika. Želimo da vam se zahvalimo što ste bili deo Google+ i da navedemo sledeće korake, uključujući to kako da preuzmete svoje slike i drugi sadržaj."


Ovako glasi početak zvaničnog mejla obaveštenja Gugl plus tima. Pa, svakako logična odluka jer ova društvena mreža stvarno nije zaživela onako kako se od nje sigurno očekivalo. Od samog početka nije bila prvi izbor korisnika da razmenjuju mišljenja, fotografije i ostalo što bi delili sa prijateljima ili poslovnim partnerima.

Međutim, neki kažu da tu postoji i drugi, malo ozbiljniji razlog. Priča se da je došlo do sigurnosnog propusta kojim su lični podaci oko 500.000 korisnika postali dostupni trećoj strani. Gugl se nije oglašavao zvaničnim saopštenjem po ovom pitanju, a nakon incidenta sa Facebook-om i curenjem podataka korisnika tokom izborne kampanje u SAD-u ovo im svakako ne bi nikako trebalo.

Zaštita podataka

Bilo kako bilo, već od 04.02.2019 nije moguće praviti nove Gugl plus naloge. Od 02. aprila ove godine počinje brisanje naloga i potrejaće neko vreme, ali Gugl savetuje da, ukoliko imate nešto što vam je bitno na svom Gugl plus nalogu to preuzmete pre ovog datuma. Rezervne kopije fotografija i video snimaka u Gugl slikama neće biti izbrisane.

Imajte u vidu, ako se prijavljujete na druge sajtove i aplikacije pomoću dugmeta "Gugl plus prijavljivanje", da će ono prestati da funkcioniše, ukoliko već i nije. U nekim slučajevima može biti zamenjeno dugmetom "Prijavljivanje preko Gugla". Naravno i dalje će biti moguće prijavljivanje preko dugmeta "Prijavljivanje preko Gugla", tamo gde je to omogućeno.

Gugl plus prijava

Ako ste koristili Gugl plus za komentare na svom ili drugim sajtovima ova funkcionalnost je uklonjena, a od 02.04.2019 počinju da se brišu svi Gugl plus komentari na svim sajtovima.

Ako ste programer i ako ste koristili API-je za Gugl plus ili Gugl plus prijavljivanje više informacija možete naći na ovom linku Gašenje API-ja.


Pošto smo spominjali sigurnost ličnih podataka, da li su naši lični podaci stvarno sigurni na internetu i da li je korišćenje društvenih mreža besplatno?


Cela priča oko zaštite ličnih podataka mi malo zvuči kao "ima nešto trulo u državi Danskoj". Opšte je poznato da sve velike IT kompanije, društvene mreže i razni internet servisi prodaju podatke korisnika zainteresovanim stranama u marketinške, statističke i ko zna koje svrhe, direktno ili indirektno i to za velike pare. Naravno direktnu prodaju će poricati do kraja univerzuma i reći da oni te podatke samo koriste interno, na svojim platformama, u svrhe ciljanog plasiranja reklama korisnicima, koji navodno takođe imaju koristi od toga jer im se servira ispred nosa ono što im treba. Više mi izgleda da nam se servira ono što neko misli da nam treba.

Sigurnost podataja

Dakle vaši podaci su sigurni dok neko ne plati za njih. I vaše korišćenje društvene mreže nije besplatno već to plaćate svojim ličnim podacima, interesovanjima, intimom itd. Onaj ko ima besplatan materijal koji će da proda su upravo velike IT kompanije koje imaju u vlasništvu te društvene mreže. Sve ono što radite na internetu neko prati i te podatke sakuplja. I ovo je realnost, a ne teorija zavere. Da li će ih upotrebiti i kada je drugo pitanje.

Jedini izbor koji imate da ovo izbegnete je da ne koristite internet. Međutim, to je danas malo verovatno, pa vam savetujem da obratite pažnju šta i gde ostavljate od podataka, koje fotografije i snimke postavljate itd.

Meni izgleda da je sigurnost ličnih podataka, kada su u pitanju velike društvene mreže i servisi, samo privid koji nam se servira, a da u stvarnosti te sigurnosti uopšte nema. Ovde ne mislim na slučajeve hakovanja podataka nego interesa kompanija da te podatke stvarno ne dele ni sa kim.

Učestvujte u anketi: šta biste voleli da pišemo u našem blogu?

loading icon