Динамички веб сајтови

Динамички веб сајтови - систем за управљање садржајем веб сајта
Назад на остале чланке

Моћ система за управљање садржајем (Content Management System)

Динамички веб сајтови су сајтови код којих је могуће једноставно и брзо ажурирање садржаја, без било каквог програмерског знања или искуства у изради сајтова, било када, са било које локације. Врло практично, зар не? Рецимо, потребно је да на сајт додате нови чланак, битну вест, акцију, опис производа или да додате нове фотографије у галерију слика итд. Све ово можете да урадите сами, без помоћи програмера или веб дизајнера.

Овакву функционалност вам омогућује CMS (енг. Content Management System) или у преводу систем за управљање садржајем сајта. Овакви системи користе најнапредније технологије у изради веб сајтова, као што су програмски језици PHP, Java Script, ASP.NET, Python и други, као и апликације за управљање базама података, као рецимо, MySQL и друге. Уколико вам ови појмови нису познати не брините и не морате да их познајете. Наведене су ради информације, а за вас све обавља CMS преко којег ћете управљати садржајем сајта. Рад у CMS-у је једноставан колико и коришћење неке MS Office апликације, а додавање мултимедијалног садржаја (фотографија или снимака) исто тако једноставно што жељени фајл одаберете са вашег рачунара, телефона или таблета.

Веб технологије

Из наведених разлога динамички веб сајтови су траженији од статичких. Постоје „Open source“ системи (системи отвореног кода) за управљање садржајем сајта, као што су WordPress, Drupal, Magento или Joomla, а могу бити и наменски направљани и прилагођени тзв. „Custom CMS“, који се праве наменски искључиво у зависности од потреба клијента. Најкоришћенији од „Open source“ система за управљење садржајем веб сајтова је WordPress, са учешћем од преко 23% од свих постојећих веб сајтова на интернету. Сви ови системи се редовно ажурирају са потребним сигурносним решењима и другим функционалностима.

Међутим, могу да имају ограничења у смислу жељених функционалности или дизајна специфичних за потребе одређених клијената, иако постоји мноштво додатака, те се из тог разлога праве наменски системи за управљање садржајем прилагођени искључиво потребама клијента. Разуме се оваква опција је и скупља, али доноси максималну прилагођеност пројекту јер се програмира, како кажемо, од нуле по жељи и потребама клијента.

Учествујте у анкети: шта бисте волели да пишемо у нашем блогу?

loading icon