Шта је CSS?

Шта је CSS?
Назад на остале чланке

CSS језик за стилизацију веб страница

CSS је скраћеница од Енглеских речи "Cascading Style Sheet" што би отприлике значило "каскадни описи стила". У ствари мало је теже буквално превести овај израз. Једноставно речено CSS је језик којим се стилизује и форматира било који HTML елемент на веб страници. CSS омогућава дефинисање димензија, боја, облика и позиције HTML елемента на веб страници. Такође уређује нпр. величину, боју или стил фонта који се употребљава, позадинску боју или слику елемента, а може чак да направи и анимације на страници.

CSS је уско повезан са HTML-ом и надограђује га. У суштини данас је готово немогуће замислити ове две ствари одвојено. Без CSS-а веб страница би изгледала као са почетка 90-их година и на њој би се видео само текст без икаквог визуелног стилизовања, сем можда величине фонта. Такав веб сајт данас не би представљао велики успех у изради веб сајтова. Изгледао би некао овако, као први веб сајт на свету.

Први веб сајт

Тако да данас све оне лепе и привлачне странице веб сајтова које прегледате су резултат CSS стилизације коју, уз помоћ овог језика, праве веб дизајнери. Такође, CSS је одговоран што данас можете да прегледате веб сајтове на свим мобилним уређајима, јер су прилагођени свим резолуцијама екрана. Као што смо напоменули CSS-ом стилизујете облик, боју, величину неког HTML елемента, али такође можете да одредите и његову позицију на веб страници независно од његовог редоследа дефинисаног у HTML-у. Рецимо неки елемент који се налази на самом крају HTML структуре можете поставити да визуелно буде први, померити га горе, доле лево, десно итд. Ово не значи да смо изменили саму структуру HTML странице CSS-ом, она је остала иста, али је визуелни приказ, за неког ко прегледа веб сајт, другачији. Структура HTML странице може бити измењена другим веб технологијама, програмским језицима, као рецимо Java Script, али то је већ друга тема.

Све у свему CSS је данас неизоставан елемент у изради веб сајтова и веб апликација и без њега не бисмо имали прегледне и лепо дизајниране веб сајтове.

Пример CSS кода:

body {
background-color: #555;
color: #fff;
font-size: 16px;
font-family: Calibri;
}

Учествујте у анкети: шта бисте волели да пишемо у нашем блогу?

loading icon