НКОД блог

Гугл плус се гаси

Гугл плус се гаси!

Дакле, Гугл плус се гаси. Уколико имате Гугл плус налог вероватно сте примили мејл обавештења о његовом гашењу у априлу ове године. За ову вест се знало још прошле године, али уколико нисте чули за њу или сте је, у међувремену, заборавили ето малог подсетника.

Прочитај више
Израда новог сајта

Израда новог веб сајта? Када је време да замените стари сајт новим?

Многи размишљају имам сајт већ неколико година и не треба ми израда новог веб сајта. Али, период од неколико година, у веб технологијама, представља прилично дуг период у којем се многе ствари скроз измене или доста унапреде.

Прочитај више
Колико треба да учествујете у изради свог веб сајта?

Колико треба да учествујете у изради свог веб сајта?

Дакле, одабрали сте неког за израду веб сајта и сад само да сачекате да се заврши и то је то. Платио сам за услугу и не морам даље да размишљам о томе. Да ли је ово најбољи приступ?

Прочитај више
40 занимљивих чињеница о интернету за 2018 годину

40 занимљивих чињеница о интернету за 2018 годину

Веровали или не, нешто преко пола светске популације користи интернет, а поред ове саме по себи занимљиве чињенице прочитајте још 40 занимљивих чињеница о интернету за 2018 годину. Погледајте занимљивости о интернету, интернет продаји, друштвеним мрежама, употреби мобилних уређаја, веб хостингу и другим занимљивим статистикама.

Прочитај више
израда интернет продавнице

Израда интернет продавнице - (web shop)

Израда интернет продавнице, тзв. web shop, ће бити инвестиција која ће вишеструко да вам се исплати! Она брише границе тржишта на којем пласирате своје производе, дизајнирана је у складу са вашим брендом, смањује трошкове продаје и може да пружи безброј функционалности које су вам неопходне за презентовање производа.

Прочитај више
израда wеб сајтова | израда веб сајтова

Израда wеб сајтова

Овде ћу искористити прилику да тема израда wеб сајтова буде написана из неког другог угла, тачније из угла неког коме је потребна израда wеб сајта, а успут да вам пружим потребне савете. Како почети, на шта обратити пажњу, коју цену да очекујем и друго. Уколико ипак желите да одмах пређете на детаљније о процесу израде сајта, ценама израде сајта или да контактирате НКОД у вези са израдом wеб сајтова или wеб апликација ево неколико корисних линкова за странице.

Прочитај више
Шта је MySQL?  Шта је SQL? Базе података

Шта је MySQL? | Шта је SQL?

У овом чланку ћемо се бавити базама података, њиховом дефиницијом и сврхом и одговорити на питање шта су појмови из наслова. Дакле, шта је MySQL и шта је SQL? Сваки веб сајт или веб апликација презентује или обрађује неке податке, којима корисници приступају и исте користе у њима потребне сврхе. Вероватно можемо рећи да онда скуп неких података представља неку информацију која моће да се искористи, као што рецимо податак о улици, броју и граду неке фирме представља скуп података тј. информацију о локацији фирме коју користимо да бисмо ту фирму пронашли.

Прочитај више
Како се праве сајтови? Шта је испод хаубе???

Како се праве сајтови? Шта је испод хаубе???

Да ли сте се икад запитали како се праве сајтови? Шта је испод хаубе, од чега се састоји један веб сајт? Уколико сте једна од оних особа које се стално питају шта је "испод хаубе" у вези било чега онда ће вам овај чланак сигурно бити занимљив. Уколико нисте ипак ћу покушати да вас заинтересујем. Да бисмо одговорили на ово питање узећемо за пример најпростији сајт који постоји. Вероватно се питате који би то сајт могао бити? Па, овај је свима вама веома добро познат - www.google.rs. Да се подсетимо како изгледа...

Прочитај више
Шта је PHP?

Шта је PHP?

Најраспрострањенији програмски језик на вебу је PHP (енг. PHP Hypertext Preprocesor). PHP је серверски програмски језик, што значи да се извршава на серверу. Поред PHP-а заступљени су и други језици као Perl, Ruby, Python, JAVA, ASP, али заступљеност PHP-а, на свим веб сајтовима на вебу је око 80%. Остатак припада свима осталима заједно. Велику популарност стекао је својом робусношћу и ефикасношћу. Просто речено савршен програмски језик за веб и то му је основна намена, мада може бити употребљен и у друге сврхе. Многи истичу неке његове мане у односу на неке друге програмске језике, али оне су већином отклоњене новом верзијом PHP7.

Прочитај више
JavaScript програмски језик

JavaScript програмски језик

JavaScript је скриптни програмски језик који интерпретира "клијент" тј. веб прегледач, као што је Chrome, Firefox, Safari или, не дај, Боже Internet Explorer, и базично је намењен за манипулацију DOМ (енг. Document Object Model) елементима на веб страници након њеног учитавања од стране веб прегледача. Иако данас JavaScript може да се употреби и као серверски програмски језик захваљујући NOD.js-у. Данас је употреба JavaScript-а у изради веб сајтова или веб апликација скоро незамислива и уколико бисмо искључили, а та могућност постоји, JavaScript у свом прегледачу сигурно 80% веб сајтова не би функционисало или би та фунционалност била знатно умањена.

Прочитај више

Учествујте у анкети: шта бисте волели да пишемо у нашем блогу?

loading icon