Како се праве сајтови? Шта је испод хаубе???

Како се праве сајтови? Шта је испод хаубе???
Назад на остале чланке

Чаше се праве од стакла, намештај од дрвета, а како се праве сајтови?

Да ли сте се икад запитали како се праве сајтови? Шта је испод хаубе, од чега се састоји један веб сајт? Уколико сте једна од оних особа које се стално питају шта је "испод хаубе" у вези било чега онда ће вам овај чланак сигурно бити занимљив. Уколико нисте ипак ћу покушати да вас заинтересујем. Да бисмо одговорили на ово питање узећемо за пример најпростији сајт који постоји. Вероватно се питате који би то сајт могао бити? Па, овај је свима вама веома добро познат - www.google.rs. Да се подсетимо како изгледа...

Гугл веб сајт

Па, да видимо шта имамо на овом сајту: лого, једно поље за унос текста, пар дугмића испод и неколико у горњем десном углу. Од овога не може да буде простије, ово је свакако најједноставнији веб сајт на целом свету. Али, да ли је? Овде свакако долазимо до онога - није све онако како изгледа. Што се тиче визуелног дизајна гуглов веб сајт свакако јесте једноставан, али и то је са намером. И ја увек волим да кажем "савршенство је у једноставности". Све је потчињено кориснику, па тако и визуелни дизајн веб странице. Гугл има само једну мисију - да кориснику прикаже најрелевантије резултате претраге, а за одређене речи или фразе које је корисник унео. Да би то учинио сасвим му је довољно једно поље за унос текста које се налази на централном делу и кориснику је сасвим јасно како треба да користи овај сајт. Нема непотребних елемената који одвраћају пажњу или збуњују. Да ли сте некада наишли на веб сајт који шљашти и трепери и натрпан је разним линковима, огласима, сликама и другим елементима? Сигуран сам да јесте и да вам је прва мисао била - а шта сад??? Када вам се таква страница отвори не знате шта прво да погледате, а очи вас заболе од напрезања да пронађете релевантне информације. Верујем да је и Гугл могао да накити страницу разним информацијама и фенси анимацијама, али то не би имало смисла и вероватно би било збуњујуће. Овако је савршено просто за корисника, а моћно и комплексно у позадини.

А, коначно шта је испод хаубе? Па, отприлике ово...

Код гуглове веб странице

... и још неколико страница скроловања доле.

Да бисте ово боље видели, уколико желите, можете да урадите следеће: идите на гуглов сајт www.google.rs, кликните десним кликом миша било где на празном простору странице и одаберите опцију "Прикажи извор странице" или на Енглеском менију "View page source". Тада ће вам се отворити нова картица са изворним кодом веб странице. Претпостављам да вам ова страница не изгледа више тако једноставно. Оно што видите овде је мало HTML-a, мало CSS-a и по највише JavaScript-a. Колико год гуглов сајт визуелно изгледао једноставно толико се у позадини налази комплексна програмска логика која на крају резултује списком веб сајтова који садрже оно што сте унели у претрази, а у међувремену вам и нуди појмове који су слични ономе што уносите у поље претраге у реалном времену.

У суштини на овај начин можете да видите изворни код сваког сајта тј. његов HTML, CSS и JavaScript, уколико постоји на веб страници, али постоји и онај невидљиви део за веб прегледаче (Chrome, Firefox), а то је серверски део. Наиме, део програмског кода писаног у, рецимо PHP програмском језику, не можете да видите јер се он извршава на серверу, а сервер клијенту (Chrome, Firefox), дакле веб прегледачу, шаље одговор у облику HTML-а, након што интерпретира PHP код. Тај код такође може да садржи комплексну програмску логику, која можда нешто израчунава или врши неке валидације или уписује, ажуририра или брише нешто у бази података итд.

Један мој друг, када је видео позадину једног веб сајта, је рекао: "па, ово је само неки текст". И у суштини је у праву, али то није обичан текст већ текст који рачунар или веб прегледач зна да интерпретира и претвори, прво у себи (компјутерски) читљиву форму, а касније врати резултат у људски читљивој форми. Дакле текст који представља програмски језик као PHP или описни језик као HTML.

Из овога извлачимо закључак да, уколико бисмо погледали испод хаубе веб сајта, видели бисмо текст. Није ни дрво, ни стакло, метал или нешто друго, него само текст, али не обичан.

А, уколико вас занима шта се све налази испод хаубе Гугла, али не само сајта, дакле софтвера него и хардвера, а и грађевина погледајте занимљив снимак испод.



П.С. Уколико је неко помислио да ће испод хаубе бити неки вилењаци, гоблини или гремлини жао ми што сам вас разочарао :)

Учествујте у анкети: шта бисте волели да пишемо у нашем блогу?

loading icon