Kako se prave sajtovi? Šta je ispod haube???

Kako se prave sajtovi? Šta je ispod haube???
Nazad na ostale članke

Čaše se prave od stakla, nameštaj od drveta, a kako se prave sajtovi?

Da li ste se ikad zapitali kako se prave sajtovi? Šta je ispod haube, od čega se sastoji jedan veb sajt? Ukoliko ste jedna od onih osoba koje se stalno pitaju šta je "ispod haube" u vezi bilo čega onda će vam ovaj članak sigurno biti zanimljiv. Ukoliko niste ipak ću pokušati da vas zainteresujem. Da bismo odgovorili na ovo pitanje uzećemo za primer najprostiji sajt koji postoji. Verovatno se pitate koji bi to sajt mogao biti? Pa, ovaj je svima vama veoma dobro poznat - www.google.rs. Da se podsetimo kako izgleda...

Gugl veb sajt

Pa, da vidimo šta imamo na ovom sajtu: logo, jedno polje za unos teksta, par dugmića ispod i nekoliko u gornjem desnom uglu. Od ovoga ne može da bude prostije, ovo je svakako najjednostavniji veb sajt na celom svetu. Ali, da li je? Ovde svakako dolazimo do onoga - nije sve onako kako izgleda. Što se tiče vizuelnog dizajna guglov veb sajt svakako jeste jednostavan, ali i to je sa namerom. I ja uvek volim da kažem "savršenstvo je u jednostavnosti". Sve je potčinjeno korisniku, pa tako i vizuelni dizajn veb stranice. Gugl ima samo jednu misiju - da korisniku prikaže najrelevantije rezultate pretrage, a za određene reči ili fraze koje je korisnik uneo. Da bi to učinio sasvim mu je dovoljno jedno polje za unos teksta koje se nalazi na centralnom delu i korisniku je sasvim jasno kako treba da koristi ovaj sajt. Nema nepotrebnih elemenata koji odvraćaju pažnju ili zbunjuju. Da li ste nekada naišli na veb sajt koji šljašti i treperi i natrpan je raznim linkovima, oglasima, slikama i drugim elementima? Siguran sam da jeste i da vam je prva misao bila - a šta sad??? Kada vam se takva stranica otvori ne znate šta prvo da pogledate, a oči vas zabole od naprezanja da pronađete relevantne informacije. Verujem da je i Gugl mogao da nakiti stranicu raznim informacijama i fensi animacijama, ali to ne bi imalo smisla i verovatno bi bilo zbunjujuće. Ovako je savršeno prosto za korisnika, a moćno i kompleksno u pozadini.

A, konačno šta je ispod haube? Pa, otprilike ovo...

Kod guglove veb stranice

... i još nekoliko stranica skrolovanja dole.

Da biste ovo bolje videli, ukoliko želite, možete da uradite sledeće: idite na guglov sajt www.google.rs, kliknite desnim klikom miša bilo gde na praznom prostoru stranice i odaberite opciju "Prikaži izvor stranice" ili na Engleskom meniju "View page source". Tada će vam se otvoriti nova kartica sa izvornim kodom veb stranice. Pretpostavljam da vam ova stranica ne izgleda više tako jednostavno. Ono što vidite ovde je malo HTML-a, malo CSS-a i po najviše JavaScript-a. Koliko god guglov sajt vizuelno izgledao jednostavno toliko se u pozadini nalazi kompleksna programska logika koja na kraju rezultuje spiskom veb sajtova koji sadrže ono što ste uneli u pretrazi, a u međuvremenu vam i nudi pojmove koji su slični onome što unosite u polje pretrage u realnom vremenu.

U suštini na ovaj način možete da vidite izvorni kod svakog sajta tj. njegov HTML, CSS i JavaScript, ukoliko postoji na veb stranici, ali postoji i onaj nevidljivi deo za veb pregledače (Chrome, Firefox), a to je serverski deo. Naime, deo programskog koda pisanog u, recimo PHP programskom jeziku, ne možete da vidite jer se on izvršava na serveru, a server klijentu (Chrome, Firefox), dakle veb pregledaču, šalje odgovor u obliku HTML-a, nakon što interpretira PHP kod. Taj kod takođe može da sadrži kompleksnu programsku logiku, koja možda nešto izračunava ili vrši neke validacije ili upisuje, ažuririra ili briše nešto u bazi podataka itd.

Jedan moj drug, kada je video pozadinu jednog veb sajta, je rekao: "pa, ovo je samo neki tekst". I u suštini je u pravu, ali to nije običan tekst već tekst koji računar ili veb pregledač zna da interpretira i pretvori, prvo u sebi (kompjuterski) čitljivu formu, a kasnije vrati rezultat u ljudski čitljivoj formi. Dakle tekst koji predstavlja programski jezik kao PHP ili opisni jezik kao HTML.

Iz ovoga izvlačimo zaključak da, ukoliko bismo pogledali ispod haube veb sajta, videli bismo tekst. Nije ni drvo, ni staklo, metal ili nešto drugo, nego samo tekst, ali ne običan.

A, ukoliko vas zanima šta se sve nalazi ispod haube Gugla, ali ne samo sajta, dakle softvera nego i hardvera, a i građevina pogledajte zanimljiv snimak ispod.



P.S. Ukoliko je neko pomislio da će ispod haube biti neki vilenjaci, goblini ili gremlini žao mi što sam vas razočarao :)

Učestvujte u anketi: šta biste voleli da pišemo u našem blogu?

loading icon