Veb sajtovi sa prilagodljivim stranicama - "responsive layout"

prilagodljiv raspored elemenata
Nazad na ostale članke

Veb sajtovi za sve veličine ekrana

Veb sajtovi sa prilagodljivim stranicama su veb sajtovi čija je konstrukcija prilagođena za pregledanje na mobilnim uređajima. Ovakva prilagođenost veb sajtova je danas nešto obavezno ukoliko želite da vaš sajt ima veliki broj poseta i bude dostupan korisnicima non-stop, gde god da su. Razlog je sve veća razvijenost i upotreba mobilnih uređaja, kao što su telefoni ili tableti.

Danas se mobilni telefoni izuzetno razlikuju od perioda od pre 5 ili 10 godina, kada su većinom služili za pozive i slanje SMS poruka. Ubrzan razvoj tehnologije i na njih ostavlja značajan utisak. Mobilni telefon je danas računar u malom, a performanse se poboljšavaju iz meseca u mesec. Uređaj koji je stalno uz vas i omogućuje da pretražujete internet kao sa klasičnog računara zahteva od veb dizajnera da sajtove prilagode za pregledanje na mobilnim uređajima. Ukoliko vaš veb sajt nije na potreban način prilagođen neko ko ga pregleda moraće da zumira da bi sadržaj bio čitljiv, da pomera levo, desno sadržaj po ekranu dok ne pronađe potrebne informacije, a da ne pričamo koliko je više vremena potrebno da se čitav sadržaj na sajtu učita. To su svakako stvari koje mogu da nateraju, recimo potencijalnog kupca, da odustane od pregledanja vašeg veb sajta i potraži drugi, lako pregledljiv sa mobilnog uređaja. I tako vaša konkurencija profitira umesto vas. Prilagođenost sajta za pregledanje na mobilnim uređajima ustvari znači da će vaš sajt biti u mogućnosti da prepozna određene rezolucije, veličine ekrana i svoj sadržaj prikaže tako da će biti lako čitljiv i upotrebljiv i na manjim ekranima.

Gugl čak u rezultatima pretrage na mobilnim uređajima ističe posebnu napomenu koja označava da je sajt prilagođen i mobilnim uređajima („Za mobilne uređaje“ ili „Mobile friendly“). Takođe takvu prilagođenost vrednuje, između ostalog, i u rezultatima pretrage kada odlučuje koji veb sajt će da se pojavi u samom vrhu pretrage, kada je vršite sa mobilnog uređaja. To znači ukoliko se nalazite u rezultatima pretrage na prvoj stranici, kada pretragu vršite sa desktop računara, to ne mora biti slučaj sa pretragom pomoću mobilnog uređaja ukoliko sajt nije prilagođen. A to je sve iz razloga sve veće zastupljenosti mobilnih uređaja u pretragama internet sadržaja. Statistike pokazuju da je broj pretraga sa mobilnih uređaja postao veći od broja pretraga sa desktop računara još u 2014 godini.

Statistika pretraga po uređajima
*Na Y osi možete videti broj korisnika na globalnom nivou, a na X osi su predstavljene godine.

Ili Gugl-ova statistika korisnika u SAD-u. Takođe se prikazuje odnos pretrage sa mobilnih uređaja i desktop računara.

Statistika Gugl pretraga po uređajima

Zaključak je da, ukoliko ne želite da izgubite značajan broj poseta vašeg veb sajta, on mora biti prilagođen mobilnim uređajima.

Učestvujte u anketi: šta biste voleli da pišemo u našem blogu?

loading icon