Dinamički veb sajtovi

Dinamički veb sajtovi - sistem za upravljanje sadržajem veb sajta
Nazad na ostale članke

Moć sistema za upravljanje sadržajem (Content Management System)

Dinamički veb sajtovi su sajtovi kod kojih je moguće jednostavno i brzo ažuriranje sadržaja, bez bilo kakvog programerskog znanja ili iskustva u izradi sajtova, bilo kada, sa bilo koje lokacije. Vrlo praktično, zar ne? Recimo, potrebno je da na sajt dodate novi članak, bitnu vest, akciju, opis proizvoda ili da dodate nove fotografije u galeriju slika itd. Sve ovo možete da uradite sami, bez pomoći programera ili veb dizajnera.

Ovakvu funkcionalnost vam omogućuje CMS (eng. Content Management System) ili u prevodu sistem za upravljanje sadržajem sajta. Ovakvi sistemi koriste najnaprednije tehnologije u izradi veb sajtova, kao što su programski jezici PHP, Java Script, ASP.NET, Python i drugi, kao i aplikacije za upravljanje bazama podataka, kao recimo, MySQL i druge. Ukoliko vam ovi pojmovi nisu poznati ne brinite i ne morate da ih poznajete. Navedene su radi informacije, a za vas sve obavlja CMS preko kojeg ćete upravljati sadržajem sajta. Rad u CMS-u je jednostavan koliko i korišćenje neke MS Office aplikacije, a dodavanje multimedijalnog sadržaja (fotografija ili snimaka) isto tako jednostavno što željeni fajl odaberete sa vašeg računara, telefona ili tableta.

Veb tehnologije

Iz navedenih razloga dinamički veb sajtovi su traženiji od statičkih. Postoje „Open source“ sistemi (sistemi otvorenog koda) za upravljanje sadržajem sajta, kao što su WordPress, Drupal, Magento ili Joomla, a mogu biti i namenski napravljani i prilagođeni tzv. „Custom CMS“, koji se prave namenski isključivo u zavisnosti od potreba klijenta. Najkorišćeniji od „Open source“ sistema za upravljenje sadržajem veb sajtova je WordPress, sa učešćem od preko 23% od svih postojećih veb sajtova na internetu. Svi ovi sistemi se redovno ažuriraju sa potrebnim sigurnosnim rešenjima i drugim funkcionalnostima.

Međutim, mogu da imaju ograničenja u smislu željenih funkcionalnosti ili dizajna specifičnih za potrebe određenih klijenata, iako postoji mnoštvo dodataka, te se iz tog razloga prave namenski sistemi za upravljanje sadržajem prilagođeni isključivo potrebama klijenta. Razume se ovakva opcija je i skuplja, ali donosi maksimalnu prilagođenost projektu jer se programira, kako kažemo, od nule po želji i potrebama klijenta.

Učestvujte u anketi: šta biste voleli da pišemo u našem blogu?

loading icon