Веб сајтови са фиксним страницама - "fixed layout"

фиксни распоред елемената
Назад на остале чланке

Веб сајтови са фиксним димензијама страница

Веб сајтови са фиксним распоредом елемената на веб страници или "fixed layout web sites" су веб сајтови чија је структура веб страница таква да они могу бити прегледани само на великим екранима. Тачније они могу бити прегледани и на мањим екранима тј. на екранима са мањом резолуцијом, али их нећете видети у целости на екрану, већ је потребно зумирање или "шетање" по веб страници лево, десно, горе, доле како бисте били у могућности да прочитате или видите цео садржај. То свакако данас, у времену експанзије мобилних уређаја, није најбоље решење.

Немогућност комфорног прегледања веб страница на оваквим веб сајтовима је узрокована тиме што њихова структура није прилагођена екранима мобилних уређаја тј. димензије њихових елемената су изражене у фиксним јединицама мере, као на пример пикселима (px). Наравно није само ово у питању већ и целокупна структура HTML кода. HTML је описни језик који се користи у изради веб страница и представља сам "костур" сваке веб странице.

У сваком случају у неким ранијим годинама овакви сајтови су били сасвим прихватљиви, чак шта више и једини избор, јер су се тада користили искључиво десктоп рачунари, са великим екранима за прегледање веб страница. Данас је другачије због тога што постоје мноштво различитих димензија и резолуција екрана на разним уређајима којима можете да прегледате веб странице, те је и веб дизајнерима посао доста отежан у односу на претходни период.

Наравно и данас је могуће да овакви веб сајтови могу да задовоље нечије потребе, мада је таква могућност мала. Вероватно би били адекватни за неку веб апликацију која није намењена широј публици, већ само служи у неке пословне сврхе, а не захтева рад на неком мобилном уређају.

Да се разумемо, ово не значи да овакви веб сајтови морају да буду хендикепирани што се тиче било какве напредне функционалности, већ само у визуелном смислу нису прилагођени за све уређаје. Што ипак може бити значајан хендикеп у смислу, рецимо, продаје неких производа јер купац сигурно неће имати стрпљења да зумира и помера садржај лево, десно како би био у могућности да види цео садржај и обави куповину.

Учествујте у анкети: шта бисте волели да пишемо у нашем блогу?

loading icon